Oom Fred houdt zijn laatste event


<p><span style="font-size: 14px;">Sociaal-cultureel ondernemer Fred Fitz James &spades; 27 maart 1948 - 16 november 2020&dagger; &nbsp;(c Sam Jones Productions)&nbsp;</span></p>

Sociaal-cultureel ondernemer Fred Fitz James ♠ 27 maart 1948 - 16 november 2020†  (c Sam Jones Productions) 

Oom Fred houdt zijn laatste event

Aan corona overleden

Voor veel Surinaamse-Hagenaars is Fred Fitz James de man die vooral in de jaren tachtig van de twintigste eeuw, met zijn festivals en evenementen de negatieve beeldvorming rond migranten probeerde te doorbreken en de relaties met de andere Hagenaars wilde verbeteren. Afgelopen maandag is hij op 72-jarige leeftijd aan corona overleden. 

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Er ging een schokgolf door de gemeenschap en ook bij de voormalige Surinaamse president Ronald Venetiaan is het nieuws hard aangekomen. Vanuit Suriname schrijft hij: “Fred Fitz James zal in onze herinnering voortleven als de belangrijke schakel tussen de Surinaamse gemeenschappen in Suriname en Nederland. Zijn ziel ruste in vrede.” 

Johan Chandoe (PvdA), van 1978 tot 2006 onafgebroken lid van de Haagse gemeenteraad had in die tijd veel contact met Fitz James. “Hij heeft mij altijd gesteund tijdens mijn verkiezingscampagnes. Verder hield hij wel eens culturele activiteiten in het Volksbuurtmuseum (nu Theater De Vaillant). Die waren overigens goed bezocht en succesvol”, vertelt Chandoe. “Toen hij voorzitter was van voetbalclub Robin Hood (rond 1994 opgeheven. Red.) hield hij wel eens ‘bigi pokoe’ feesten in het clubgebouw. Ik was er vaak bij.” 

Culturele evenementen

Eigenlijk was Fitz James wis -en natuurkundeleraar. Hij gaf jarenlang les op een mavo in Den Haag. Maar het organiseren van culturele evenementen en feestjes zoals bij Robin Hood, waar hij rond 1977 gekozen was als voorzitter, waren voor hem het bindmiddel om mensen uit verschillende bevolkingsgroepen bij elkaar te brengen en begrip te kweken voor elkaars gewoonten en gebruiken. Daarom werd bijna twee jaar nadat hij voorzitter was geworden het beleid van de club omgegooid en de focus op voetbal losgelaten. Om dat nieuwe inzicht nog meer te duiden werd de naam van de voetbalclub bovendien veranderd in Sociaal Culturele en Sportvereniging Robin Hood. Met politieke steun van Johan Chandoe kreeg Fitz James het zelfs voor elkaar om met zijn club in de zomer van 1983 een eigen voetbalcomplex te betrekken, net over de grens van Den Haag, op Groenendael-Noord aan de Buurtweg, gemeente Wassenaar. 

Sinds 1982 organiseerde Fitz James op het Plein in Den Haag ook het Colored Festival, een jaarlijks openluchtevenement met muziek, theater en dans voor alle Hagenaars. Op de eerste editie kwamen bijna 8000 mensen af. Het Algemeen Dagblad schreef hierover bij de aankondiging van het tweede evenement: “De Hagenaars op het plein wanen zich elders op de wereldbol. Uit veel kraampjes zullen exotische etensluchtjes zich verspreiden en de muziek is van oorsprong allesbehalve Hollands.” De laatste editie van dit festival was overigens in 1993.

Koningin Beatrix

Verder organiseerde Fitz James samen met actrice Gerda Havertong in 1985 in het toenmalige Congresgebouw in Den Haag (nu World Forum) een Dag van de Zwarte Kunst. Prominente bezoeker tijdens dit festival was de toenmalige koningin Beatrix. “Bij veel mensen is dit positief ontvangen”, liet hij droogjes optekenen in de Volkskrant. Later liet hij echter blijken dat hij apetrots was op dat hoge bezoek. 

Daarnaast was Fitz James samen met Ricardo Lemmer en Leendert Dennen de oprichter, programmamaker en presentator van het Afro-Surinaamse radiostation Rutu. Door zijn onderwijzershouding, de neiging om anderen gevraagd of ongevraagd iets bij te willen brengen, probeerde hij vooral jongeren de kneepjes van het radiovak te leren. Zelf had hij overigens het vak geleerd door dingen uit te proberen. Lange tijd heeft het radiostation overigens uitgezonden vanuit de Boylestraat in Den Haag. 

Naar Rotterdam

Met Bari Puru, een Afro-Surinaams rouwliederen festival met veel zang nam hij zo’n beetje afscheid van Den Haag. Dit event werd in 2000 in het Atrium van het Stadhuis gehouden. Daarna trok hij langzaam naar Rotterdam waar hij samen met zijn vrouw op de Westkruiskade een winkel begon en producten verkocht uit de Afro-Surinaamse cultuur. Toen zijn huwelijk op de klippen liep ging hij voor zichzelf verder en begon –eveneens op de Westkruiskade - met Fred’s Kulturu Shop. Hier verkocht hij onder meer artikelen voor Winti-rituelen, geneeskrachtige kruiden en traditionele Afro-Surinaamse kleding.

Ook in zijn nieuwe woonplaats ging hij overigens radio maken. Tot zijn dood was hij hoofdredacteur en radiomaker bij Stanvaste Radio.Tenslotte organiseerde hij ook hier jarenlang een cultureel evenement, de Kotomissi Grandgala (Afro-Surinaamse klederdracht) ter bevordering van de Afro-Surinaamse cultuur. 

Fred Fitz James laat 2 kinderen achter. Het sluitstuk van zijn laatste evenement is volgende week zaterdag 28 november in Rotterdam.  

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden