<p>Elleke en Wael praten samen aan haar keukentafel.&nbsp;</p>

Elleke en Wael praten samen aan haar keukentafel. 

(Foto: Samen Hier)

Welkom Groepen werken samen met vluchteling aan nieuwe toekomst

Wael en Elleke uit Den Haag zijn lid van een zogenaamde Welkom Groep in Den Haag. Deze groep maakt onderdeel uit van Samen Hier, een initiatief van mensenrechtenorganisatie Justice and Peace. Vijf vrienden, buren, collega’s of kennissen worden voor één jaar gematcht aan een vluchteling(gezin) in dezelfde woonplaats.

Patrick van Wersch

Den Haag - Nog maar een half jaar geleden ontmoetten Wael en Elleke elkaar voor het eerst. De rest van de Welkom Groep en Wael’s vrouw Rana en hun twee jongens waren er ook bij. Inmiddels is er vriendschap en betrokkenheid bij elkaars leven. In zijn vaderland Syrië was Wael bouwkundige en Rana docent. Intussen heeft het koppel nieuwe ambities en gaan ze samen met de vijf Haagse leden van Welkom Groep de Zinzoekers hun dromen achterna, hoe moeilijk de weg daarnaartoe soms ook is. Elleke en Wael praatten erover aan de eettafel bij Elleke thuis.
“Hoe ik Wael zou omschrijven?” Elleke Bal (34) hoeft niet lang na te denken: “Heel ambitieus, gastvrij en hij heeft veel humor.” Wael Yazji (39) grinnikt bevestigend: “Ik maak vaak grapjes.” Door een ontbrekend taaldiploma kan Wael heeft dit jaar niet starten met de hbo-opleiding Integraal Bouwmanagement aan de Hogeschool Rotterdam. Een bittere pil voor de bouwkundige. “We willen een goede toekomst opbouwen voor ons gezin”, zegt Wael. “Een diploma geeft ons daarop de beste kans.” Volgend jaar kan hij het opnieuw proberen. Hij is nu hard op zoek naar een stage als BIM modelleur. Samen met Zinzoekers Anne-Ruthi en Swana heeft hij zijn CV opgefrist en een LinkedIn profiel aangemaakt. Met Elleke werd online gezocht naar geschikte stages. Er is een aantal brieven de deur uit met tot dusver één reactie: ‘Geen plek in verband met corona’. Elleke: “Voor ons als groep was het frustrerend dat we niet meer konden doen om Wael toch met de studie te laten starten. Gelukkig is hij een doorzetter die, nu Rana een masteropleiding Frans doet en lesgeeft aan het Gymnasium Haganum, het huishouden en de zorg voor de twee zoons grotendeels op zich neemt.” Zinzoeker Jeltsje, ook docent, helpt Rana om wegwijs te worden in de online leeromgeving. De groep ziet elkaar door corona minder vaak en vooral één op één maar het contact is warm en goed. In juli gingen ze nog samen naar Madurodam. Wael en Elleke kijken er met veel plezier op terug.
De naam Zinzoekers is afgeleid van een netwerk in Den Haag van twintigers en dertigers, die samen op zoek gaan naar betekenis en een bijdrage willen leveren aan de stad en elkaars leven. Toen Elleke eraan begon was dat omdat ze mensen wilde leren kennen die anders zijn dan zij. “Nu ik Wael en Rana ken, weet ik dat we hetzelfde zijn. Dat we allemaal proberen een goed leven op te bouwen. De zin van het leven zit denk ik vooral in hoe je je verhoudt tot anderen, niet alleen in de relatie met jezelf.” Samen Hier in Den Haag is op zoek naar tien nieuwe Welkom Groepen. Aanmelden kan via www.samenhier.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden