Bestemming Den Haag (191): 'Altijd een feestje in Den Haag'


<p>Maxence Vrede is voorzitter van de hogeschoolraad van de Haagse Hogeschool (Foto: Peter van Zetten)</p>

Maxence Vrede is voorzitter van de hogeschoolraad van de Haagse Hogeschool (Foto: Peter van Zetten)

Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (191): 'Altijd een feestje in Den Haag'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Maxence Vrede (20 jaar) uit Zoetermeer.

Den Haag – “Ik ben een naamgenoot van actrice Romana Vrede die in Den Haag werkt voor Het Nationale Theater, maar voor zover ik weet zijn we geen familie. Ik stam af van de Saramaccaanse marrons in Suriname. Romana heb ik wel een keer ontmoet maar we hebben het toen niet gehad over onze afkomst. We hadden toen zoveel andere dingen te bespreken. Ben wel erg trots op de geschiedenis van mijn volk. Vooral omdat ze zich niet door de Nederlandse koloniale overheid hebben laten knechten en hen hebben gedwongen om vredesverdragen af te sluiten.”

“Mijn eerste bewuste herinnering aan Den Haag gaat over een bezoek aan mijn oma Josephine Vorswijk. Ik was vier jaar oud en ik vond het altijd fijn om bij haar te zijn want dat was meestal een feestje. Samen gingen we naar de Haagse Markt. Voor mijn gevoel sprak ze toen overal waar we kwamen wel met iemand die ze kende. Marokkanen, Surinamers, Hollanders, het maakt niet uit. Dan stonden we bij een andere kraam en ze herkende weer iemand of iemand herkende haar. Daarom dacht ik dat iedereen op die markt met elkaar was verbonden. Los daarvan zag ik vanuit mijn kinderogen die markt vooral als een snoepwinkel waar je bijna alles kon kopen. Ik weet nog dat ik toen een lekkerbekje heb gegeten.”

Voorzitter hogeschoolraad

“Het Binnenhof vind ik ook een mooi stukje Den Haag maar dat heeft een beetje te maken met mijn studie. Aan de Haagse Hogeschool (HHS) studeer ik Bestuurskunde / Overheidsmanagement. Ik vind het belangrijk om je stem te laten horen en om verschillende perspectieven in het politieke debat in te brengen. Na mijn studie wil ik graag iets gaan doen dat met de politiek te maken heeft of met het openbaar bestuur. In dat verband ben ik onlangs gekozen als voorzitter van de hogeschoolraad, het hoogste niveau van medezeggenschap van de HHS. Als taak heb ik onder meer om met het College van Bestuur en met de Raad van Toezicht te overleggen over onderwerpen die belangrijk zijn voor de hele hogeschool. Ik ben de eerste persoon met een biculturele achtergrond die hieraan leiding mag geven. Daar ben ik erg trots op.

Tegenbezoek?

“Reis naar het Westerpark in Zoetermeer als je graag wil wandelen, hardlopen of je hond wil uitlaten. Het is een mooie plek om te ontspannen en om goed tot rust te komen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden