<p>Een kwartetspel maakt onderdeel uit van het lespakket.</p>

Een kwartetspel maakt onderdeel uit van het lespakket.

(Foto: GGD Haaglanden)

GGD ontwikkelt lespakket over kindermishandeling

Gemiddeld maakt één kind per klas thuis geweld mee. Voor GGD Haaglanden voldoende reden om voor de week tegen kindermishandeling een speciale les rondom kindermishandeling en kinderrechten te ontwikkelen. 

Den Haag -  Het nationale thema van deze week (16-22 november 2020) is ‘Leren van Elkaar’. GGD Haaglanden ontwikkelde een lespakket met onder andere het kwartetspel Superheld. Dit maakt het mogelijk om kindermishandeling en kinderrechten op een toegankelijke manier voor kinderen van groep 6 t/m 8 van het basisonderwijs bespreekbaar te maken.

Met het kwartetspel maken kinderen op laagdrempelige wijze kennis met de verschillende vormen van kindermishandeling. De les kan gespeeld worden met een groep van maximaal 32 leerlingen. De les bestaat uit een inleidend verhaal over Superheld, het kwartetspel Superheld, een vouwspel, twee zakboekjes en een kennisquiz ter afsluiting. De groepsleerkracht, intern begeleider of schoolmaatschappelijk werker kan de les met behulp van de materialen en de instructie zelf op school verzorgen.

Signaleren

Bij het spel zit een lesbrief voor de leerkrachten. Deze lesbrief bevat tips voor leerkrachten en informatie over de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Het is niet de bedoeling om na dit kwartetspel een conclusie te trekken of er sprake is van kindermishandeling. Wel weten leraren met deze lesbrief precies wat zij moeten doen als zij iets signaleren bij kinderen. Het lespakket is beschikbaar voor alle scholen in de regio Haaglanden. Scholen die interesse hebben in dit pakket kunnen contact opnemen met GGD Haaglanden.

Kick-off

In de week tegen kindermishandeling starten 25 scholen in de regio Haaglanden met het Superhelds kwartet. Gemeente Delft is op maandag 16 november de eerste die aftrapt. Gemeenten Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland en Zoetermeer doen een aftrap met hun wethouder op 19 november. In Den Haag en Westland gebeurt dit op vrijdag 20 november, de dag van de rechten van het kind. GGD Haaglanden zit alle sessies digitaal voor.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden