Bestemming Den Haag (189): 'Rijden over het Schenkviaduct'


<p>Als kind bezocht Victor Laurentius zijn oom in Den Haag (Foto: Peter van Zetten)</p>

Als kind bezocht Victor Laurentius zijn oom in Den Haag (Foto: Peter van Zetten)

Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (189): 'Rijden over het Schenkviaduct'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Victor Laurentius uit Delft.

Den Haag – “Samen met mijn oma – een vrijgevochten vrouw die in een gele Volkswagen Kever reed en blijkbaar nog nooit van verkeersregels had gehoord - ging ik in 1979 op bezoek bij mijn oom die aan de Rijswijkseweg woonde. In zijn pand op nummer 48 - nu ter hoogte van nummer 100 - zat tot de jaren vijftig het café van mijn overgrootmoeder Catharina Hillebrand.”

“Mijn moeder was er overigens ook bij en ik weet nog dat we over het Schenkviaduct reden, wat een grote indruk op mij heeft gemaakt. Ik was 5 jaar oud en het was mijn eerste keer in de grote stad. Een viaduct had ik nog nooit gezien en ik vond het spannend toen we omhoog reden en boven de gebouwen konden kijken en even later weer omlaag gingen om de stad in te rijden. In mijn kinderlijke beleving was dat hetzelfde gevoel als wanneer je in een achtbaan op de kermis zit.”

“Vroeger had ik bij Den Haag één gevoel, waarbij ik persoonlijk het idee had dat ik in contact stond met het verleden van de stad. Het heeft vermoedelijk te maken met de sfeer uit de periode toen ik er als kind kwam. Maar dat gevoel ben ik kwijt. Later heb ik bijna 10 jaar in het Bezuidenhout gewoond en ik vind dat het aangezicht van de stad is veranderd en een andere identiteit heeft gekregen.”

“Ik ben historicus geworden, gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog. In dit verband heb ik een boek geschreven over Peter Tazelaar, soldaat van Oranje (De grote Tazelaar (2009). Overigens heeft hij mede model gestaan voor het personage James Bond van Ian Flemming. Wereldwijd heb ik in verschillende kranten gestaan om over mijn boek te vertellen.”

“Daarnaast had ik een aantal jaren in winkelcentrum New Babylon een ‘gallery’ in moderne kunst en hield ik exposities over actuele thema’s zoals de Molukse treinkapingen en de val van Srebrenica.”

Tegenbezoek?

“Ik neem de Hagenaars niet mee naar Delft maar naar Landgoed Duivenvoorde in Voorschoten, een plek waar ik van mijn zevende tot mijn tweeëntwintigste in een bijgebouw heb gewoond. Dat kwam vooral door de vriendschap van mijn vader met de baron. Als ik droom dan gaat het erover dat ik door het bos loop van dit landgoed. Daar begint de geschiedenis van het graafschap Holland en het is één van de oudste historische plekken in de omgeving, die tegelijkertijd is ontstaan als Den Haag (rond 1200).        

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden