<p>Buurtbewoners met emmertjes gft-afval op de Fluwelen Burgwal waar de compostbak zou moeten komen.&nbsp;</p><p><br></p>

Buurtbewoners met emmertjes gft-afval op de Fluwelen Burgwal waar de compostbak zou moeten komen. 


(Foto: Jos van Leeuwen)

Wel subsidie maar geen vergunning voor wormenhotel

Bewoners rond het Plein in Den Haag begrijpen er niets meer van. Kregen ze eerder van de gemeente Den Haag nog subsidie voor hun ‘wormenhotel’, de vergunning voor deze buurtcompostbak werd hen door een adviescommissie van de gemeente tot twee keer toe geweigerd.

Den Haag - Bewonersvereniging ‘Bewoners Rond het Plein’ wil de versteende binnenstad vergroenen. Daarin past, naast het plaatsen van palen met klimplanten en het aanleggen van geveltuinen, een zogenoemd wormenhotel. Dit is een buurtcompostbak met ‘het strakke uiterlijk van een plantenbak’, meldt de bewonersvereniging. Wormen verwerken in deze bak het GFT-afval van enkele tientallen gezinnen tot compost. De compost wordt gebruikt voor de geveltuinen in de wijk.


De vereniging ontving voor dit project van diverse Haagse gemeentefondsen en Fonds1818 subsidie. Bouwer Le Compostier stond al klaar om het Wormenhotel te plaatsen aan de rand van de Wijnhaven, maar de vergunningaanvraag werd tot stomme verbazing van de bewoners door de Adviescommissie Openbare Ruimte (ACOR) geweigerd. Samen met een ACOR-lid vonden bewoners daarop een alternatieve locatie: een blinde muur op de Fluwelen Burgwal. In september werd ook de vergunning voor deze plek afgewezen.
“We voelen ons als bewoners genegeerd”, reageren initiatiefnemers Elisa Mutsaers en Margo Smit van de bewonersvereniging, “dit lijkt een voorbeeld van hoe op ambtelijk niveau de duurzame ambities van gemeenten blijven steken in bureaucratie en bestuurlijke blubber.” De ergernis zit diep. “De gemeente vergeet wel eens dat er rondom het Plein zo’n 2500 mensen wonen. Er is veel aandacht voor toeristen en passanten maar die zou er ook voor de leefbaarheid van de bewoners moeten zijn”, vindt Mutsaers.

Mobiel wormenhotel

De bewoners leggen zich niet neer bij de afwijzing. Binnenkort zal in de binnenstad een door Lusthof XL bedacht en door Le Compostier vervaardigd mobiel wormenhotel te zien zijn. De bak is kleiner dan het gewenste exemplaar en is gemonteerd op een bakfiets. En daarvoor is volgens de initiatiefnemers geen vergunning nodig.

Bezwaar

Verder tekenen de bewoners bezwaar aan tegen de weigering van de vergunning door de ACOR. Mocht het bezwaar ongegrond worden verklaard, dan zullen meerdere mobiele wormenhotels gemaakt worden.
Bovendien zal via de gemeentelijke ombudsman geprobeerd worden om met de gemeente Den Haag in gesprek te gaan. Van een gesprek lijkt het al snel te gaan komen. Een woordvoerster van de gemeente Den Haag laat in een reactie weten dat het college het initiatief wel degelijk sympathiek vindt en ondersteunt. “Toch zijn er bij dit project verschillende belangen en aspecten die door ons als gemeente afgewogen moeten worden. Om samen toe een goede oplossing en een goede locatie te komen zullen we de initiatiefnemers uitnodigen voor een gesprek.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden