<p>Susan Singodikromo komt na 45 jaar weer in Den Haag wonen (Foto: Peter van Zetten).&nbsp;&nbsp;</p>

Susan Singodikromo komt na 45 jaar weer in Den Haag wonen (Foto: Peter van Zetten).  

(Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (188): 'Het voelt als thuiskomen'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Susan Singodikromo, uit Leidschendam-Voorburg.

Den Haag – “Ik kan me nog goed de dag herinneren dat ik voor het eerst in Den Haag was. Het was 5 november 1973 en ik had zojuist van vliegveld Schiphol mijn man afgehaald, die me achterna was gereisd. Zelf was ik een paar maanden eerder uit Suriname vertrokken en in Rotterdam gaan wonen. Voor mijn man was een kamer geregeld bij familie in de Celebesstraat, Archipelbuurt Den Haag. Het was koud en we waren jong en verliefd, dus je begrijpt dat hij me niet meer naar Rotterdam heeft laten gaan. In de Archipelbuurt was het op straat overigens heel netjes en alles was keurig geregeld. Dat is me altijd bijgebleven.”

Leuke tijd

“In januari 1974 vond ik een baan bij het Productschap voor Groenten en Fruit, gevestigd op de hoek van de Koningin Marialaan en Bezuidenhoutseweg. Ik was daar de eerste Javaans-Surinaamse vrouw. Overigens werkte daar ook het broertje van Henck Arron, de toenmalige Surinaamse premier. Hij wist niet dat ik Surinaamse was dus hij schrok toen ik ineens Sranan Tongo begon te praten. Dat vond ik grappig. Bij het Productschap heb ik uiteindelijk tot 2012 gewerkt en ben met vervroegd pensioen gegaan. Het was een heel leuke tijd.”

“Over ongeveer twee maanden gaan mijn man en ik weer in Den Haag wonen. Vanwege gezinsuitbreiding waren we namelijk in 1975 naar een flat in Zoetermeer getrokken. Daarna hebben we in verschillende andere plaatsen gewoond. Ons nieuwe huis in Den Haag staat overigens in Bezuidenhout, niet ver van de plek waar ik heel lang met plezier heb gewerkt of door de winkelstraten ben gelopen. Het voelt als thuiskomen.”

“Naar Suriname gaan we weer regelmatig. Sinds 1994 hebben we geen enkele Kerst daar gemist. Het is alleen jammer dat we vanwege de coronapandemie niet zomaar kunnen afreizen. Als het wel kan moeten we een negatieve coronatest overleggen. Verder moeten we op eigen kosten verplicht tien dagen in quarantaine in een door de Surinaamse overheid aangewezen hotel. Dat zien we niet zitten.”

Tegenbezoek?

“Reis naar het vernieuwde Leidsenhage, het grootste overdekte winkelcentrum van Europa. Het is nog niet helemaal klaar maar ik ben er nu al trots op. Het is mooi en modern en er komt daar ook een grote bioscoop. Als we straks weer in Den Haag wonen gaan we er zeker naar toe.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden