<p>Rumyana Lazarova moest erg wennen aan het verkeer in Den Haag (Foto: Peter van Zetten)</p>

Rumyana Lazarova moest erg wennen aan het verkeer in Den Haag (Foto: Peter van Zetten)

Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (187): “Wennen aan het verkeer”

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Rumyana Lazarova (20 jaar) uit Sofia, Bulgarije.

Den Haag – “Ik hou van de diversiteit van deze stad. Er wonen hier veel mensen uit verschillende landen en culturen en ik ben altijd benieuwd om iets over hen te leren. Dat er in Nederland ook mensen wonen uit de vroegere koloniën zoals Aruba en Curaçao, wist ik al voordat ik hier naar toe kwam. Van Suriname - die andere vroegere kolonie - had ik echter nog nooit gehoord. Sinds ik hier woon ben ik wel gek op Surinaamse satésaus. Ik gebruik het op kip, brood en nog meer eten. Het is gewoon heerlijk! Dat ik geïnteresseerd ben in andere culturen is een beetje ongewoon voor een Bulgaarse. De meeste mensen van mijn land zijn namelijk terughoudend en reizen niet zo graag.“

”Sinds vorig jaar september woon ik in Den Haag en ik studeer Creative Business aan Hogeschool In Holland. In Nederland was ik nog nooit geweest en het is hier heel anders als in mijn eigen land. Daarom heb ik in het begin een behoorlijke cultuurschok gehad. Bijvoorbeeld toen ik een bankrekening ging openen. In Bulgarije loop je de bank binnen en het is zo geregeld. Hier moest ik eerst een afspraak maken. Heel vreemd! Verder moest ik erg wennen aan het verkeer. In sommige straten wist ik niet welk deel bedoeld was voor de auto’s, trams, voetgangers en vele fietsers. Ik begreep er echt niets van. Uiteindelijk heeft het me bijna een maand gekost om er aan te wennen.”        

“Zelf heb ik al veel landen bezocht, bijvoorbeeld Turkije, Griekenland, Servië, Macedonië Slowakije en Engeland. Meestal waren het vakantietrips met mijn familie maar soms was het vanwege de tenniscarrière van mijn zusje. Haar naam is Victoria Lazarova. Ze is pas 16 jaar oud maar in Bulgarije heeft ze een goede ranking en ze speelt op internationaal niveau. Dit jaar zou ze in Den Haag meedoen aan een toernooi maar vanwege de coronapandemie is het niet doorgegaan.”

“Naast de verschillende culturen vind ik het aantrekkelijk dat Den Haag ook een strand heeft. Bovendien vind je hier een mooie combinatie van oude en moderne gebouwen. Het lijkt hier wel een aantal steden in één stad.”

Tegenbezoek?

“Reis naar Sofia en ik laat je de parken zien. Ze zijn niet zo gestructureerd als de Nederlandse parken - je kan er zelfs in verdwalen als je niet oplet - maar het is er wel mooi.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden