<p>Wat doe je al iemand in de buurt zorgwekkend gedrag vertoont? Het is nu mogelijk om een speciaal meldpunt te bellen.&nbsp;</p>

Wat doe je al iemand in de buurt zorgwekkend gedrag vertoont? Het is nu mogelijk om een speciaal meldpunt te bellen. 

(Foto: )

Nieuw landelijk meldpunt Zorgwekkend gedrag gelanceerd

Een buurtbewoner die steeds op blote voeten op straat woont of een buurvrouw die in een vervuild huis woont. Waar klop je aan voor hulp? Staatssecretaris Blokhuis heeft voor dit soort gevallen onlangs het nieuw landelijk meldpunt Zorgwekkend gedrag gelanceerd. Dit meldpunt is gratis bereikbaar op 0800-1205.

Den Haag - Via het meldpunt kunnen mensen die zich zorgen maken over een naaste in contact komen met zorgverleners in de buurt. Het gaat overigens over niet-acute zaken: bij acute crisis of gevaar is zoals gebruikelijk het nummer 112 beschikbaar, of de lokale crisisdienst van de ggz. In de provincie Zuid-Holland is dat bijvoorbeeld het Meldpunt Bezorgd van GGD Haaglanden.

Staatssecretaris Blokhuis is blij dat het nieuwe meldpunt er is. “Mensen die zich zorgen maken over het gedrag van bijvoorbeeld een naaste of een buurman, kunnen dit meldpunt bellen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die verward gedrag vertonen, niet (meer) voor zichzelf kunnen zorgen, in een vervuild huis wonen of veel problemen hebben en dreigen af te glijden. Het kan gaan om een oude overbuurman die steeds vaker met blote voeten op straat loopt en al een paar keer de sleutels van de voordeur blijkt te zijn vergeten. Of denk aan iemand die door oplopende schulden enorm in de problemen komt, depressief raakt en dakloos dreigt te worden. Om maar een paar schrijnende voorbeelden te noemen. Vaak gaat het om personen die door een stapeling van problemen zoals schulden, psychische problemen of het verlies van dierbaren, gebeurtenissen waardoor mensen de grip op hun leven (dreigen te) verliezen.”

De staatssecretaris wijst erop dat het meldpunt een éxtra mogelijkheid biedt om je zorgen te uiten en advies in te winnen. "Het is mooi als mensen ook zelf proberen contact te maken met de mensen in de buurt waar ze zich zorgen over maken, of met naasten van diegenen; of zelf een buurtregisseur of een wijkteam benaderen. Het is zeker niet de bedoeling dat persoonlijk contact met buurtbewoners voor alle situaties wordt vervangen door een telefoontje met het meldpunt.”

Het meldpunt is een landelijk doorschakelnummer, dat bellers doorverbindt met een het lokaal meldpunt in de wijk, stad of regio. Meldingen worden op lokaal niveau opgepakt. Zo kan een melding van verward gedrag het begin zijn van een hoognodig hulptraject. Er is ook een website meldpuntzorgwekkendgedrag.nl gelanceerd. Hierop zijn onder andere adviezen te vinden over hoe om te gaan met zorgwekkend gedrag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden