Koninklijk Conservatorium
Koninklijk Conservatorium (Foto: Alex Schröder)

Haagse conservatorium en pabo’s zetten zich samen in voor muziekonderwijs Ondertekening MuziekopleidersAkkoord op 7 oktober

Op 7 oktober is het MuziekopleidersAkkoord ondertekend. In dit akkoord sluiten de pabo’s en conservatoria een samenwerking voor de lange termijn, waarin gewerkt wordt aan de kwaliteit van het muziekonderwijs. Dit is een enorme stap op weg naar muziekonderwijs voor álle kinderen op álle basisscholen in Nederland. Ook de Haagse partners: het Koninklijk Conservatorium en de pabo’s van De Haagse Hogeschool en Hogeschool Inholland, gaan met dit akkoord een partnerschap aan om zich hiervoor in te zetten.

Muziekonderwijs voor ieder kind
Muziek kom je overal tegen, maar niet ieder kind krijgt hier van huis uit iets over mee. Daarom heeft ieder kind het recht op muziekonderwijs op school, zodat het zich muzikaal - in de breedste zin van het woord - kan ontwikkelen. Door muziekonderwijs leren kinderen muziek te ervaren, te gebruiken en te begrijpen. Alleen, maar vooral ook samen met anderen.

Samenwerking conservatorium- en pabostudenten
Om goed muziekonderwijs te kunnen geven, is het belangrijk dat muziekdocenten en de groepsleerkrachten in het primair onderwijs met elkaar samenwerken. Samen zorgen zij ervoor dat het vak muziek en de andere schoolvakken met elkaar samenhangen. Muziekdocenten en groepsleerkrachten hebben ieder hun eigen expertise en kunnen van elkaar leren. Als muziekdocenten en groepsleerkrachten al tijdens hun studie met elkaar werken, zal het in de beroepspraktijk, na het afronden van hun studie, vanzelfsprekend worden om elkaar op te zoeken en zich samen in te zetten voor muziekonderwijs.

MuziekopleidersAkkoord
Ter gelegenheid van de ondertekening van het MuziekopleidersAkkoord hebben daarom 160 Haagse pabo- en conservatoriumstudenten op 7 oktober een workshop gevolgd over muziekeducatie en het creatieve proces. In verband met de coronamaatregelen, vond deze workshop online plaats. Eerstejaarsstudenten van het Koninklijk Conservatorium en de pabo’s van De Haagse Hogeschool en Hogeschool Inholland maakten deze dag kennis met creatieve werkvormen die ze later in de praktijk kunnen toepassen en waarmee kinderen zich vrij voelen om op hun eigen niveau muziek te maken.

Muziekeducatie op het Koninklijk Conservatorium
Educatie heeft een stevige positie in het curriculum van alle afdelingen van het Koninklijk Conservatorium. Ook wanneer je perspectief hebt op een carrière als solist zou het kunnen dat je op een later moment les gaat geven. Het is dus belangrijk dat alle studenten basisvaardigheden hebben op het gebied van educatie. Voor wie zich in het bijzonder wil toeleggen op muziekeducatie is er de opleiding Docent Muziek. Lees meer over muziekeducatie in een interview met Margi Kirschenmann, hoofd van de afdeling Educatie van het Koninklijk Conservatorium: https://www.koncon.nl/nieuws/muziekeducatie-op-het-koninklijk-conservatorium

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden