Elly Hajian, de eerste directeur van Podium Noord in stadsdeel Haagse Hout (Foto: Jos van Leeuwen) 
Elly Hajian, de eerste directeur van Podium Noord in stadsdeel Haagse Hout (Foto: Jos van Leeuwen) 

‘Haagse Hout heeft cultureel hart nodig’

Eerste directeur van Podium NOORD

Elly Hajian is de eerste directeur van Podium NOORD, de nieuwe organisatie gevormd door KunstPost en het Diamant Theater in stadsdeel Haagse Hout. “Het moet uiteindelijk een cultuuranker worden, een plek voor bewoners, sociaal ondernemers, scholen en wijk- en welzijnsinstellingen”, zegt ze.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Haar ambities reiken verder dan alleen die fysieke plek voor de ontwikkeling van kunst en cultuur. Ze wil kunst en cultuur ook dichter bij de mensen brengen, door ze mee te laten denken, organiseren en ontwikkelen. Verder wil ze stimuleren dat de mensen het zelf doen - “bottom-up” – doordat ze op het podium gaan staan en performen of doordat ze beeldende kunst maken. Daarom vindt ze het jammer dat het festival ‘De Beleving’ - dat in juni zou worden gehouden op Park Vlaskamp – vanwege de coronapandemie is verplaatst naar volgend jaar. “Het moest het eerste grote festival van Haagse Hout worden dat we samen met de bewoners van het stadsdeel hebben ontwikkeld”, vertelt ze. “Met theatermakers, muzikanten en andere kunstenaars op twee podia.”

Hajian heeft veel ervaring met het samenbrengen van talenten – jong of oud – die kunst en cultuur waarderen en actief willen zijn in hun stadsdeel. Niet onbekend is dat ze vorig jaar de belangrijkste initiatiefnemer en programmamaker was van ‘Fantastic Femmes Fest’, een tweedaags festival in het Koorenhuis waarbij de kracht en creativiteit van vrouwen centraal stond. Recentelijk was ze artistiek leider en programmeur bij het Diamant Theater. 

“Het moet uiteindelijk een cultuuranker worden”

In een verder verleden heeft ze gewerkt als productieleider bij Krater Theater in Amsterdam (later opgegaan in Bijlmer Parktheater) waar ze de kneepjes van het vak heeft geleerd van de befaamde directeur Ernestine Comvalius. Ook heeft ze in de productie- en projectleiding gewerkt bij Stichting Kosmopolis in Rotterdam. “Juist omdat ik veel heb gedaan wat te maken heeft met van binnenuit in de wijken de mensen erbij betrekken, kan ik talenten en verschillende organisaties in Haagse Hout samenbrengen, ze in hun kracht zetten en ze daarin begeleiden”, zegt ze.

Hajian toont wat dat betreft geen twijfel. Ze herkent de passie bij de bewoners en organisaties uit Haagse Hout voor beeldende kunst en theater en cultuur. Volgens haar gaat dat niet zomaar voorbij, ook al is het soms voor hen zwaar op allerlei gebied, het financiële niet uitgezonderd.

Sinds bekend is dat Hajian directeur wordt van Podium NOORD en dat KunstPost en Diamant Theater samengaan, is er grote belangstelling van organisaties en personen die willen samenwerken. Bijvoorbeeld van de Lichtpuntjes van Mariahoeve, vertelt Hajian, een groep powervrouwen uit de wijk die samen sociaal-maatschappelijke en culturele activiteiten houden voor mensen die dat nodig hebben. “Ik vind dat Haagse Hout een cultureel hart nodig heeft”, zegt Hajian. “In deze wijk zijn zoveel mensen die al jaren fantastische dingen doen en dit gewoon verdienen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden