<p>&quot;Onze wijn viel in de smaak bij kenner Harold Hamersma&rdquo;, zeggen Frank (links) en Franc van de Haagse Stadswijngaard.&nbsp;</p>

"Onze wijn viel in de smaak bij kenner Harold Hamersma”, zeggen Frank (links) en Franc van de Haagse Stadswijngaard. 

(Foto: Magda de Vetten)

Open dag bij Haagse wijngaard

Veel Hagenaars rijden er langs zonder het op te merken: een wijngaard in hartje stad. Toch leveren keurige rijtjes druivenstruiken in Laak elk jaar honderden flessen rode en witte wijn op. Op de open dag kun je aanstaande zaterdag een kijkje nemen op dit minuscule lapje boerenland.

Door Magda de Vetten

Den Haag - Of het nu door klimaatverandering komt of niet: wijnranken floreren door het warme weer nu zelfs in Den Haag. “Wij hadden de eerste stadswijngaard van Nederland”, zeggen Frank Koome en Franc van der Meer, twee van de tien eigenaren. “We waren eerder dan Amsterdam.”

De wijnranken staan strak in het gelid opgesteld in een groen gebiedje langs de spoorlijn bij station Moerwijk. Hier zijn ook bijenkasten en volkstuinen te vinden en er wordt hop geteeld voor de productie van bier.

“We verhuren stukjes van de wijngaard aan 42 particulieren”, vertellen de eigenaren, als we zijn neergestreken aan een tafel in het groen. “Een seizoen lang kunnen zij onder begeleiding hun eigen stuk onderhouden. We leren ze hoe je de ranken moet snoeien, opbinden en toppen. Ze kunnen ook een cursus volgen om wijn te maken. Over de grond van de wijngaard wordt paardenmest gestrooid uit de Koninklijke Stallen. Royal shit.”

In oktober is de oogst van de druiventrossen. Ze worden geperst en het sap gaat in roestvrijstalen vaten om te gisten. In mei van het jaar daarop wordt de eerste fles aangeboden aan een bekende Hagenaar. “De burgemeesters Van Aartsen en Krikke zijn hier geweest. Ook de wijnkenner Harold Hamersma was bij ons te gast. Hij vond onze drank erg lekker.”

Mensen verdringen zich om een stukje wijngaard te huren. “Voor volgend jaar zitten we helemaal vol. We hebben een wachtlijst. Je kunt je wel opgeven voor seizoen 2022. De deelnemers zijn allemaal lekkerbekken. Ze komen overal vandaan: het zijn Hagenaars en Hagenezen. En alles praat met elkaar. Sommigen komen van oorsprong uit landen waar ze al veel langer druiven telen. Alle deelnemers krijgen een aandeel in de oogst, ongeveer 6 flessen wijn.”

De twee mannen worden lyrisch als ze de plek beschrijven waar de Haagse druiven rijpen. “Het is hier mooi en rustig, ondanks de drukte van spoorlijn en weg vlakbij. Het klimaat is gunstig: het is meestal droog en zonnig. Als we iets organiseren, hebben we altijd mazzel met het weer. We hadden vorig jaar een diner in de wijngaard. Vijftig mensen zaten aan een lange tafel op het grasveld. Midden in Den Haag. Fantastischer kan het niet.”

Franc en Frank openen een fles witte wijn van Haagse bodem. “Notig en bloemig”, luidt hun genietend commentaar. “Hoger in de zuren.”

De open dag is op zaterdag 19 september, 11.00-17.00 uur. Adres: Hildebrandplein 1005, bij de brandweerkazerne. Er is muziek, een rondleiding en je kunt wijn en grappa proeven. Om 14.00 uur wordt het ‘kunstenaarsetiket’ onthuld, gemaakt door een jonge Haagse kunstenaar. Het winnende etiket zal de flessen met de beste wijn sieren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden