<p>Een beeld uit de videoclip &#39;Keep it with Yours&#39;: Sahil Bahl en zijn zoon Miles Roessler-Bahl (Foto: Sahil Bahl/ El Hadji N&#39;Diaye) &nbsp;</p>

Een beeld uit de videoclip 'Keep it with Yours': Sahil Bahl en zijn zoon Miles Roessler-Bahl (Foto: Sahil Bahl/ El Hadji N'Diaye)  

Hommage aan acteur Charlie Chaplin

Muziekvideo van Sahil Bahl

Singer-songwriter Sahil Bahl werkt vanuit Den Haag fulltime aan een internationale muziekcarrière met ruimte voor nieuwe genres en concepten, gekoppeld aan videoproducties over filmregisseurs die hij bewondert, zoals Charlie Chaplin en Alfred Hitchcock.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Hij wil eigenlijk niets zeggen over de dieperliggende reden of het poëtische/filosofische element in ’Keep it with Yours‘ – de eerste van vier liedjes en de bijbehorende video van zijn Extended play (EP) ‘Ask the child’. Voor hem staat alles open voor interpretatie en door zichzelf bloot te geven zou de magie wel eens kunnen verdwijnen, denkt hij. “Ik heb al zoveel verschillende interpretaties van zowel het liedje als de video gehoord en daardoor zijn mijn ogen zelfs geopend voor dingen die ik niet bedoelde maar waarvan ik wel zie dat ze op die manier kunnen worden geïnterpreteerd”, zegt Bahl.

Los van financiën en voldoende optredens om zijn brood te kunnen verdienen is muziek voor hem de meest eerlijke manier om zich te uiten. Hoe meer mensen naar zijn werk willen luisteren, hoe meer hij geniet. Voldoende helder is ook dat hij ons met zijn creativiteit naar binnen laat kijken terwijl hij worstelt met een vraag die alles te maken heeft met zijn jeugd en met zijn kind. Waarom ben ik wie ik ben? Al rennend – meestal met een bolhoed op en met dat typisch houterige drafje bekend van Charlie Chaplin – reflecteert hij op die levensvraag.

“Toen de video’ online ging vroeg ik me echt af of ik gek was”

India, het land van zijn ouders waar het klassieke muzikale erfgoed op hoog niveau wordt gecombineerd met popmuziek, heeft er weinig mee te maken, vermoed hij. Bahl spreekt niet eens Hindi. Zijn creatieve invloeden komen van de muziek- en filmindustrie in het land waar hij is geboren en opgegroeid: Amerika. Elke tijd van de filmindustrie in dat land wil hij vertolken in zijn eerstvolgende muziekvideo’s. Niet verwonderlijk dat hij een hommage brengt aan Charlie Chaplin, de man die in de eerste helft van de twintigste eeuw de beroemdste acteur/komiek op de wereld was. “Ik bewonder hem het meest omdat hij je kon laten huilen vanwege iets droevigs en terwijl je tranen vloeien doet hij iets heel grappigs waardoor je keihard moet lachen”, zegt Bahl.

Met zijn muziek- en filmcombinatie creëert Bahl een sfeer van diepe melancholie ondersteunt door zijn sterke zang en gitaarspel. Miles Roessler- Bahl, zijn negenjarige zoon, speelt ook een sterke rol in de video. Natuurlijk kan dit niet zonder een krachtige regisseur met een verfijnd oog voor detail. De Senegalese Spanjaard Elhadji N’Daiye Ferrero heeft die rol met verve op zich genomen. Ogenschijnlijk is Bahl meer introvert buiten de spotlights maar komt hij tot leven op het podium of als er een camera op hem gericht staat. Naast de levensvragen die hem bezighouden lijkt hij telkens te denken of het publiek snapt wat hij met zijn werk bedoelt. “Het moment dat ‘Keep it with Yours’ online ging vroeg ik mezelf echt af of ik gek was’, zegt hij. “Het is namelijk geen traditionele muziekvideo.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden