Burgemeester Jan van Zanen, Henk Augustijn, zanger Rudy Bennett en kunstenaar Roelof Schierbeek onthullen het fraaie portret van Mariska Veres
Burgemeester Jan van Zanen, Henk Augustijn, zanger Rudy Bennett en kunstenaar Roelof Schierbeek onthullen het fraaie portret van Mariska Veres (Foto: Martin Reitsma)

Fraai Haags eerbetoon aan Mariska Veres en The Motions

Den Haag: De Elandstraat en het Prins Hendrikplein zijn zaterdagmiddag het bruisend hart van Den Haag. Het regent maar dat deert niemand. De opkomst is groot. Hagenezen en buitenlui zijn afgekomen op de onthulling van een fraaie geveltekst ter ere van de roemrijke Haagse popband The Motions en voorts is er een eerbetoon aan de legendarische zangeres van Shocking Blue - Mariska Veres - door middel van een fraai portret op het Prins Hendrikplein. Henk Augustijn is de initiatiefnemer van dit evenement, zoals hij al vaker deed, zoals bij het eerbetoon aan Q 65 en Golden Earring.

Tekst: Martin Reitsma

Vooraf klinken Haagse klassiekers van The Motions en Shocking Blue zoals It’s Gone, Wasted Words, Venus en Mighty Joe uit de speakers. We zien blinkende oude Puchs. De Puchclub, gestoken in felgele regenkleding, heeft voor deze gelegenheid ‘de fietsen met hulpmotor’ nog eens gepoetst. Museum RockArt is eveneens aanwezig met veel aantrekkelijke gadgets uit het rijke popverleden. Net als de Zuiderparkbuurt kent ook het Zeeheldenkwartier een glorieuze popgeschiedenis die veel Haagse babyboomers zich nog zullen herinneren. De expositie in de Heldenhoek is prachtig met veel boeiend fotowerk van Shocking Blue en The Motions.


Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Rond 13.00 uur introduceert organisator Henk Augustijn de nieuwe Haagse burgemeester Jan van Zanen. De burgervader is in vol ornaat, inclusief zilveren ambtsketen. Van Zanen roemt de Haagse popgeschiedenis en laat zich in prachtige volzinnen uit over de faam van The Motions en Mariska Veres met Shocking Blue om vervolgens te verwijzen naar componist en gitarist Robbie van Leeuwen van The Motions. “ Van Leeuwen schreef in 1965 het prachtige en krachtige poplied Wasted Words, dat ook heden ten dage nog steeds actueel is.

Protestsong tegen discriminatie en onrecht

Van Zanen noemt Wasted Words een protestsong tegen discriminatie én over burgerrechten en zegt. “Als het ergens op een muur moet staan dan is het wel in Den Haag, want naast beatstad nummer 1 is onze hofstad ook de internationale stad van vrede en recht. De stad met in haar DNA de vier vrijheden uit de universele verklaring van de rechten van de mens: de vrijheid van meninsuiting, de vrijheid van geloof, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van vrees. Dit lied gaat over leven zonder angst, in vrijheid, vrede en waardigheid. Aan u en mij de opdracht om ons te blijven inzetten dat dit geen verspilde woorden zijn . Wat mij betreft aan iedereen de opdracht , ongeacht huidskleur, geslacht, geaardheid of wat dan ook, zich hier voor in te zetten. Vervolgens kijkt de burgervader naar de muzikanten en zegt: ‘jullie hebben Den Haag iets moois gegeven dat we nog steeds moeten en kunnen koesteren. “


Straatnamen voor Haagse popmuzikanten?


Ik vraag de burgemeester of het geen tijd is, om na al die Haagse muzieksuccessen, straten en pleinen te vernoemen naar onze pophelden. Hij schudt direct ja en zegt: ‘ik kan me heel goed voorstellen dat wanneer je een hoofdrol in de vaderlandse en zelfs internationale popmuziek hebt gespeeld, zoals prominente Haagse bands als The Motions, Shocking Blue, Golden Earrings, Q 65 en andere bands dat we thans een vorm gaan zoeken waarin we dit vastleggen voor de eeuwigheid. Het begint evenwel in de harten en de hoofden van de mensen in Den Haag. Ik ben pas een paar weken burgemeester en hoewel ik niet ga over straatnamen binnen de Haagse gemeentepolitiek en het niet binnenkort tot stand zal komen beloof ik je dat ik mijn best ga doen.

Rudy Bennett en The Motions


Daarna is het de beurt aan een van de hoofdpersonen deze middag: zanger Rudy van den Berg, onder veel popliefhebbers bekend als Rudy Bennett. Samen met P.P. Everts en Specs Hildebrand brengen zij het eerder genoemde Wasted Words ten gehore. Het nummer haalde in 1965 een verdienstelijke derde plaats in de top 40 en stond voorts van 1999 tot en met 2014 in de jaarlijkse top 2000 om daarna helaas plaats te maken voor veelal kwalitatief mindere nummers.

The Motions zijn anno 2020 nog springlevend en laten nog regelmatig van zich horen, weliswaar niet meer in de oerformatie uit 1965 met Henk Smitskamp, Robbie van Leeuwen, Sieb Warner en Rudy Bennett, maar ook in deze formatie zitten gerenommeerde muzikanten. In 2018 vond gitarist Robbie van Leeuwen op zijn zolder unieke, nooit eerder uitgebrachte opnamen van de The Motions. Producer Erik Kuylaars ging het geheel produceren. Onder zijn bezielende leiding zijn de nummers met de hele band vrijwel in een take opgenomen, in zijn Parkroad Studio in Voorburg. Op ‘Recorded’ staan zowel de nieuwe versies als de oude demo’s uit 1967. Aan de gevel van een pand aan de Elandstraat hangt in groot formaat de songtekst van Wasted Words, vervaardigt door de jonge kunstenaar Ringo Mollinger. Hoe mooi is het dan dat de originele zanger van The Motions nabij deze geveltekst nog eens de kracht van deze evergreen laat horen.

Portret van Mariska Veres


De middag was evenwel nog niet ten einde en een bonte stoet van mensen met paraplu’s toog vervolgens naar het Prins Hendrikplein om het volgende eerbetoon aan een Haags icoon bij te wonen. Mariska Veres zit in de harten van talloze Hagenaars en leeft voort in haar songs met Shocking Blue. Ter herinnering aan Mariska en Shocking Blue heeft kunstenaar Roelof Schierbeek een prachtig portret vervaardigd van Mariska Veres. Het is te zien op een transformatorhuisje. De regen gutst gestaag neer terwijl er een grote lilakleurige cabriolet het Prins Hendrikplein op komt rijden, geëscorteerd door een aantal originele puchs uit de jaren zestig en zeventig. Het schouwspel is indrukwekkend en brengt bij velen een golf van nostalgie naar boven. Doormiddel van het weghalen van rood-witte linten wordt de fraaie beeltenis van Mariska Veres onthuld door van Zanen, Schierbeek, Bennet en Augustijn.


Victor R. Meijer draag gedicht voor


De Haagse stadsdichter Victor R. Meijer draagt een fraaie ode voor aan Veres en eindigt zijn gedicht met de woorden: “ Mariska Veres uit ons Den Haag , de stad der steden, popstad nummer1 met het grootse muzikale verleden, Mariska Veres werd groot, heel grooten volgt nu haar long and lonesome road.” Een dankbaar applaus volgt terwijl wolken huilen en het hemelse regenwater neergutst als tranen van verdriet om wat eens was en niet meer terugkomt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden