Foto:
aangeboden door Medipreventie

Mondkapje standaard mee in de tas

  Aangeboden door Medipreventie

Nu mondkapjes in delen van Rotterdam en Amsterdam al verplicht zijn, is het zeker niet onverstandig om altijd een mondkapje bij je te hebben. Dit om jezelf en vooral anderen te beschermen. Maar wat moet je weten voordat je mondkapje aanschaft?

In openbare ruimtes en in drukke steden is er vaak niet de mogelijkheid om voldoende afstand te behouden. Daarnaast vormt ongewenst gedrag van anderen, waarbij mensen toch binnen de afgesproken 1,5 meter grens komen een risico. Een mondkapje is sinds 1 juni verplicht in het openbaar vervoer en is daarnaast ook verplicht als je met het vliegtuig wilt reizen. Mensen kunnen dan namelijk geen 1,5 meter afstand houden.

Een van de redenen waarom enkele mensen geen mondkapjes aanschaffen is omdat zij het lastig vinden om door een mondmasker te ademen. Dit komt voornamelijk omdat ze er niet aan gewend zijn of door de slechte kwaliteit mondmasker die is aangeschaft. Als je geen professionele kwaliteit mondmasker aanschaft of zelf een mondkapje maakt is er inderdaad de kans dat je lastiger door het masker kunt ademen. Ga daarom voor professionele mondkapjes waar je goed door kunt ademen, die beschermend zijn en die comfortabel dragen.

Het gebruiken van mondkapjes helpt om de verspreiding van virussen en bacteriën tegen te gaan. Maar welk mondkapje past nou bij mij? Er zijn wegwerp mondkapjes en wasbare mondkapjes. Kijk dus goed welk mondkapje bij jou past. Wil je een medisch of een niet-medisch mondkapje, of wil je liever een wasbaar mondkapje? Tegenwoordig zijn er zelfs wasbare mondkapjes speciaal voor kinderen in vrolijke patroontjes. 

Zorg er wel voor dat het een professioneel mondkapje is. Goede mondkapjes zorgen ervoor dat je niet via de mond en neus virusdeeltjes verspreidt door te praten, lachen, niezen of kuchen.

Zorg er bij het gebruiken van een mondmasker ervoor dat het mondkapje goed aansluit op je gezicht, zodat het virus niet via je mond of neus naar buiten glipt. Controleer daarom bij het opzetten of er geen lucht langs de mond of de neus gaat. Goede mondkapjes worden gekenmerkt door een betere pasvorm waardoor het mondmasker zo goed mogelijk aan het gezicht aansluit
. Als je een mondkapje draagt, is het belangrijk dat je deze bij het opzetten en afdoen alleen vastpakt bij de elastiekjes. Kies je voor een wegwerp mondmasker? Gooi het mondkapje na gebruik gelijk in een afvalbak. Heb je een wasbaar mondkapje gekocht? Zorg er dan voor dat je het kapje elke keer na gebruik wast. Was na elke keer dat je je mondkapje op en af zet je handen met water en zeep of desinfecteer je handen met professionele handdesinfectie.

Ga je op vakantie naar het buitenland? Neem dan voldoende mondkapjes mee. Want ook in supermarkten, parken en culturele attracties zijn vaak mondkapjes verplicht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden