• Alles
 • (6)
  Fiets-Wandeltocht
 • (1)
  Bijeenkomst
 • (52)
  Sport
 • (8)
  Theater
 • (10)
  Muziek

Expositie Manifestatie Vrije Academie

zaterdag 12 juni 12:00 t/m zondag 4 juli 17:00 uur

Foto: Manifestatie

Op zaterdag 12 juni 2021 opent de Manifestatie Vrije Academie-Psychopolis in Den Haag. Deze Manifestatie met drie exposities, diverse workshops, rondleidingen, een filmprogramma, een lezing en een symposium brengt de roemruchte Vrije Academie weer tot leven. De Manifestatie wil het unieke kunstonderwijs van de Vrije Academie koppelen aan de actualiteit van kunst en kunst- onderwijs van nu. De exposities, workshops en het symposium zijn toegankelijk voor publiek en worden volgens de coronarichtlijnen georganiseerd. De Manifestatie vindt plaats van 5 juni t/m 1 augustus in de Haagse Kunstkring, de Pulchri Studio en The Grey Space te Den Haag.

De Vrije Academie bestond als kunstopleiding tussen 1947 en 2015 in Den Haag náást de Koninklijke Academie. Tal van beroemde kunstenaars zijn eraan verbonden geweest; van Paul Citroen en Jan Cremer tot Max Velthuijs en Co Westerik. Het was behalve een opleiding in de beeldende en toegepaste kunsten ook hét Nederlandse centrum voor experimentele film en elektronisch geluid; Frans Zwartjes en Michel Waisvisz drukten op deze gebieden hun stempel.

Van vooraf geprogrammeerde lessen moest oprichter Livinus van de Bundt niets hebben. Het ging om de ontwikkeling van het individu en diens vrije en authentieke geest. Leerlingen kregen zelf de verantwoordelijkheid om te bepalen bij wie en wanneer zij lessen wilden volgen. Rapporten waren uit den boze, cijfers werden niet gegeven, noch diploma's. Er golden ook geen toelatingseisen. De Vrije Academie was de eerste kunstacademie waar fantasie, verbeelding en experiment belangrijker werden gevonden dan tekenen naar de natuur.

Programma Manifestatie

De Manifestatie is tot stand gekomen op initiatief van kunsthistoricus Wouter van der Kam, kunsthistorica Saskia Gras (gepromoveerd op onderzoek naar de Vrije Academie-Psychopolis) en oud-docent Psychopolis en cineast Paul de Mol. Het programma bestaat naast drie exposities uit een summerschool, een symposium en een filmprogramma, waarin steeds het unieke kunstonderwijs van de Vrije Academie wordt gekoppeld aan de actualiteit van kunst en het kunstonderwijs van nu.

De Manifestatie is toegankelijk voor publiek en wordt volgens de coronarichtlijnen georganiseerd.

Informatie, toegangskaarten en aanmelden

Het publiek kan zich voor de diverse onderdelen van de Manifestatie aanmelden via de website: https://va-psychopolis.nl. De entree varieert van gratis toegankelijk tot € 7,50.


deel deze activiteit

Locatie

Pulchri Studio
Centrum
Lange Voorhout 15
2514ea


 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden